Favágóra támadt egy medve Szlovákiában

2010.04.30. 11:49

Barnamedve okozott súlyos sérüléseket egy favágónak a szlovákiai Magas-Tátrában. A szlovák sajtó értesülései szerint a férfi megpróbált elfutni a barnamedve elől, az állat azonban harapásaival és karmolásaival súlyos sérüléseket okozott a torkán, a nyakán és a végtagjain. A Javorina (Tatranská Javorina) nevű üdülőfalu közelében történt eset miatt a település önkormányzata a ragadozó kilövését kérte az állami erdőfelügyelőségtől.

Feltehetőleg olyan állatról van szó, amely Lengyelország és Szlovákia között vándorol, és valószínűleg már korábban is  megtámadt embereket mindkét országban. Dusan Lacko, Javorina polgármestere szerint a medve szokatlanul agresszív, ezért veszélyt jelent.

Szlovákiában több száz medve él szabadon, és bár normális esetben elkerülik az embert, egyre gyakrabban történnek összetűzések. Lengyelországban enyhébb "ítélet" vár az ilyen állatokra. Altatásban nyomkövetőt kapnak, hogy a természetvédők tanulmányozhassák viselkedésüket, és pontosan követhessék vándorlási útvonalukat. Így még időben tudják figyelmeztetni az érintett településeket, ha valamelyik szóban forgó állat lakott terület felé közelít.