Laura, Alida
16 °C
32 °C

H1N1: kórházba került egy kismama

2010.04.30. 07:35

Egy 23 éves várandós nő került kórházba a múlt héten az újinfluenza miatt Magyarországon - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatójából. A 21 hetes terhes kismama vese- és tüdőgyulladás valamint légzési elégtelenség miatt intenzív osztályra került. A nő már jobban van és változatlanul alacsony az influenza aktivitása.

Mivel a kismamánál felvetődött az influenza gyanúja, ezért a felvételét követően azonnal megkezdték az antivirális (Tamiflu) terápiát. Az április 20-án vett mintákból a H1N1 vírus jelenlétét igazolták. A beteg állapota hat napig tartó intenzív osztályos kezelést követően javult (gépi lélegeztetésre nem volt szükség), jelenleg még urológiai osztályon ápolják. A terhes nő cukorbeteg, influenza elleni védőoltásban nem részesült.

A 16. héten összesen 27 influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra, ebből egy bizonyult pozitívnak. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2010 év tizenhatodik hetében változatlanul alacsony volt az influenza aktivitása.

A 16. héten megerősített 1 új esettel együtt 2009 21. hete óta a pandémiás H1N1 variáns által okozott, ismertté vált megbetegedések száma 2 159-re nőtt. Az újinfluenza fertőzéssel összefüggésbe hozható, ismertté vált halálesetek 16. hétig regisztrált száma 134.