Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Ritka nagymacskák érkeztek az állatkertbe

2010.05.09. 13:10
A hétvégétől láthatja a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykert indiai oroszlánjait. A ragadozóknak ez az alfaja igazi ritkaságnak számít, hiszen egyedszáma alig néhány százra tehető. A kritikusan veszélyeztetett nagymacskából összesen 238 példány él állatkertekben 43 különböző helyen. Magyarországon kizárólag Budapesten lehet látni őket.

Az állatkert közleménye szerint az oroszlánok egy hete érkeztek meg Budapestre, a szakemberek azonban csak most látták elérkezettnek az időt arra, hogy az állatokat a kifutóra is kiengedjék.

Indiai oroszlán (forrás: zoobudapest.com)
Indiai oroszlán (forrás: zoobudapest.com)

A két fiatal nőstény a franciaországi Mulhouse állatkertjéből érkezett, mi több, mindketten ott is születtek 2008. április 30-án. A két testvér a Shirwane, illetve a Kankai nevet kapta. Anyjuk a besanconi születésű Sita, apjuk pedig a Dudleyből származó Jetpur. Távolabbi őseik közül a déd-, illetve az ükszülők voltak azok, amelyek még Indiából kerültek Európába.

Az indiai oroszlánok beszerzésének legfőbb célja - a bemutatáson túl - a ritka alfaj természetvédelmi célú szaporítása. Ennek érdekében a közeljövőben egy hím indiai oroszlán is érkezik majd a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A szaporításhoz meg kell várni a nőstények tenyészérettségét is, hiszen a nőstény oroszlánok általában négyéves korban válnak biológiailag alkalmassá a vemhesülésre.

Az indiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek legfőbb oka, hogy az oroszlánokat (Panthera leo) általában afrikai fajként szokták elkönyvelni, hiszen a vadon élő populációk többsége valóban a fekete kontinensen él. A történelmi időkben azonban az oroszlánok Afrikán kívül Dél-Európában, illetve Délnyugat- és Dél-Ázsiában is igen elterjedtnek számítottak. Ezekről a területekről azonban - az emberi népesség növekedésének, illetve az ember környezet-átalakító tevékenységének következtében - fokozatosan kiszorultak vagy kipusztultak. Dél-Európából már az ókorban eltűntek, de Nyugat-Ázsiában viszonylag sokáig fennmaradtak.

A ritka nagymacskák Magyarországon eddig még soha nem voltak megtekinthetők. A magyar főváros állatkertje az 1870-es évek eleje óta mutat be oroszlánokat, az első oroszlánház pedig 1876-ban épült Hausszmann Alajos tervei szerint.