Aranybánya-omlás Venezuelában

2010.08.25. 06:42

Hat bányász életét vesztette, kettő pedig megsérült egy venezuelai aranybánya beomlása miatt. A Crystallex nevű kanadai vállalat tulajdonában álló bánya az ország déli részén fekvő El Callao város közelében fekszik.

A kanadai cég 2008-ban megszüntette a bánya működtetését, így a munkások engedély nélkül kutattak tovább a nemesfém után. Az agyagos, rendkívül instabil földben négy járatot vájtak kalapácsokkal, s minden bizonnyal a kalapácsütések által kiváltott rezgések okozták a bányaomlást hétfőn - mondta el a miniszter.

A hadsereg mintegy negyven bányászt kimentett, ám egy kis csoport nem engedelmeskedett a katonáknak, és éjjel is folytatta a munkát. Ez okozta vesztüket is.

A venezuelai állam tárgyalásokat folytat a kanadai vállalattal a tulajdonában álló 500 hektárnyi terület kivásárlásáról, hogy államosítsa a bányát.

Hivatalos adatok szerint a caracasi kormány félmillió hektár, aranyteléreket rejtő földet sajátított ki. A jegybank egyik jelentésében az áll, hogy a nemesfém 60 százalékát illegálisan termelik ki Venezuelában.