30 illegális bevándorló egy kisbuszban az M1-esen

2010.11.06. 13:33
Összesen 30 menekültet - köztük 15 gyereket - fogtak el a rendőrök szombaton hajnalban az M1-es autópályán, Mosonmagyaróvár térségében. A rendőrök az egyik benzinkútnál igazoltattak három embert és átnézték a kisbuszukat is, ugyanis rendszámát körözték. A kisbuszból még 27 ember került elő. Mindannyian a debreceni menekülttáborból jöttek el és nyugatra akartak menni. A rendőrök mindenkit Győrbe vittek, a körülmények pontos tisztázása után visszaszállítják őket Debrecenbe.

Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a független Hírügynökségnek elmondta, hogy a hajnali órákban az M1-es egyik benzinkútjának parkolójában figyeltek fel a rendőrök három emberre. Igazoltatták őket és átvizsgálták a közelben álló kisbuszukat is, ugyanis a járművet a rendszám alapján körözték. A kisbuszból 27 ember került elő.

Mindannyian a debreceni menekülttáborból jöttek el és nyugatra akartak menni. Az illegális bevándorlók korábban menekültstátuszért folyamodtak, néhányuknak ideiglenes tartózkodási engedélye is volt, illetve humanitárius szervezetek igazolványait mutatták fel. A menekültkérelem elbírálását azonban mégsem akarták megvárni, nyugatra akartak utazni.

A rendőrök a 30 embert - köztük 15 gyereket - Győrbe vitték, ahonnan visszaszállítják őket Debrecenbe. A menekültek legtöbbje koszovói, kettő pedig nepáli. Az eset pontos körülményeit még tisztázni kell, a három vezető esetében ugyanis felmerülhet az embercsempészet gyanúja.