Lefittyent a dévaványai református templom kakasa

2010.11.12. 08:19 Módosítva: 2010.11.12. 13:00

Megsérült a dévaványai református templom toronydísze. A büszke kakas gyakorlatilag kettétört, már csak egy hajszálon függ, írja a beol.hu.

A balesetveszély miatt a dévaványai önkormányzat a templom előtti járdát elkerítette, és figyelemfelhívó feliratokat helyezett el a szalagkorlátok mentén.

A lefittyedt szélkakas (fotó: beol.hu)
A lefittyedt szélkakas (fotó: beol.hu)

Gyuricza Máté, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársa elmondta: a javításról és a balesetveszély megszüntetéséről hamarosan gondoskodnak.

Az 1891-ben felszentelt dévaványai neoklasszicista templomot egyébként a Tiszántúl egyik legmagasabb templomaként tartják nyilván. Kiváló akusztikája miatt hangversenyek megtartására is alkalmas, emlékeztet a Békés megyei hírportál.

Egyházi szakértőnk úgy pontosította a beol.hu hírét, hogy nem szélkakasról van szó, mert nem mozog. "A református kakas az éberség miatt van a templom tetején, és azért, hogy emlékeztessen Jézus elárulására. Ugyanis amikor Péter megtagadta Jézust, háromszor szólalt meg a kakas, ahogyan azt Jézus előre megmondta Péternek (Máté 26,34, 26,74-75)", írta.