Másfél milliárdos adócsalás

2010.12.01. 10:10

Másfél milliárdos adócsalást derítettek fel a pénzügyőrök; öt embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük kettőt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szerdán. A csaknem 100 pénzügyőr részvételével a napokban megtartott összehangolt akció keretében több mint 40 helyszínen hajtottak végre házkutatást Budapesten és Pest megyében.

A nyomozás során kiderült, hogy a felderített bűnözői csoport 2008-tól úgy importált az Európai Unió területéről különféle számítástechnikai eszközöket, hogy az adóhatóságnak nem nyújtottak be adóbevallást, vagy valótlan adatokat közöltek. E tevékenységükkel - az áfa megfizetését elkerülve - jelentős haszonnal értékesítették a számítástechnikai eszközöket; ez csaknem 35 vállalkozást érintett.

Az elkövetők az adócsalással összességében csaknem 1,4 milliárd forint bevételkiesést okoztak a központi költségvetésnek. A pénzügyőrök az elkövetői csoport öt tagját gyanúsítottként hallgatták ki, közülük két embert a Fővárosi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.