Szmogriadó Salgótarjánban

2010.12.23. 17:16

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Salgótarjánban Székyné Sztrémi Melinda polgármester csütörtökön, mert a légszennyező anyagok, elsősorban a szállópor átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Javulás az elkövetkezendő napokban sem várható a meteorológiai előrejelzés szerint, továbbá a város földrajzi helyzete miatt, Salgótarján ugyanis egy völgyben fekszik.

A polgármester arra szólította fel a lakosságot, hogy lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, és csökkentsék a szellőztetés idejét. A szmogriadóhoz kapcsolódó korlátozó intézkedésekhez tartozik a bontás és a porképző anyagok szállításának tilalma, illetve a sok légszennyező anyagot kibocsátó járművek üzemeltetésének leállítása, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklése.

Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne használják személyautóikat. A városban a karácsony előtti utolsó bevásárlási roham miatt ugyanakkor inkább a forgalom növekedése érzékelhető.

Továbbra is köd és szmog borítja Miskolcot, a városi tömegközlekedési társaság ezért december 26-ig ingyenessé tette az utazást mindazoknak az autósoknak, akiknek forgalmi engedélyében miskolci lakcím szerepel.