Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Lárvás a csapvíz Bátán

2011.02.12. 10:41

Ivóvízfogyasztási tilalmat rendelt el a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szerve Bátán, mert szúnyoglárvák jelentek meg az ivóvízben, közölte a település polgármestere.

A szúnyoglárvák jelenlétét először február 8-án egy közkútból kifolyó vízben észlelték a község lakói, majd másnap az önkormányzat konyhájának vizében is megjelentek a lárvák, mondta Huszárné Lukács Rozália.

A népegészségügyi szerv február 9-én 16 órától fogyasztási tilalmat rendelt el, az 1170 fős település lakóit tartályos kocsiból látják el fogyasztható ivóvízzel, illetve szénsavmentes ásványvizet osztanak számukra. A fogyasztási tilalmat legkorábban hétfőn oldhatják fel.     A polgármester hozzátette: a tilalomra nem a lárvák jelenléte miatt van szükség, hanem azért, mert a szolgáltató a szokásos mennyiség kétszeresével fertőtleníti a hálózatot. Kérdésére közölte: egészségi problémát nem okozott a lárvákat tartalmazó víz.

Huszárné Lukács Rozália azt is elmondta: a szolgáltató, a bátaszéki Dél-Tolna Vízmű Kft. vizsgálata nyomán kiderült, hogy a település ivóvíztározójának szúnyoghálója hibásodott meg; a szúnyoglárvák azért is telepednek meg könnyen a tározóban.