Ötvenkilós rombológránát ölt Zalaegerszegen

2011.03.10. 15:30 Módosítva: 2011.03.10. 19:40

Nagy valószínűséggel egy 47 kilogrammos, második világháborús tüzérségi rombológránát szétvágása közben történt a robbanás hétfőn annál a zalaegerszegi családi háznál, ahol egy férfi meghalt, fia pedig súlyos sérüléseket szenvedett, mondta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A tűzszerészek eddigi megállapításai alapján akkor történt a detonáció, amikor a 149 milliméter átmérőjű, gyárilag öt kilogrammnyi TNT robbanóanyagot tartalmazó lövedéket korongvágóval megpróbálták szétvágni.

A botfai városrészében történt robbanás helyszínén a készenléti rendőrség és a honvédség tűzszerészei csütörtök estére tudták befejezni a helyszínen talált lőszerek, robbanóeszközök, robbanószerkezetek és különböző, többnyire világháborús fegyverek leltározását és elszállítását. Több mint ezerről van szó. Azokat az eszközöket, amelyek nem voltak szállíthatóak, egy, a településhez közeli helyszínen megsemmisítették.

A környékbelieknek most már nem kell számítaniuk további kiürítésre és útlezárásokra, mindenki visszatérhetett otthonába.

Az ügyben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya robbanóanyaggal való visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

A tragédia nyomán a lakosság olyan információkat szolgáltatott a rendőrségnek, amelyek eredményeként az elmúlt két napban Zala megye több pontján helyszíni szemléket tartottak, és azokon a tűzszerészek bevonásával különböző lőszereket, és robbanószerkezeteket foglaltak le a rendőrök, mondta a szóvivő, a pontos helyszínekről azonban nem árult el információkat.

A rendőrségi és honvédségi tűzszerészek hétfő óta minden nap átvizsgálták azt a zalaegerszegi ingatlant, amelynek melléképületében a detonáció történt. A robbanásban egy 44 éves férfi meghalt, az udvaron tartózkodó 19 éves fia súlyos sérüléseket szenvedett. A fiatalembert először a zalaegerszegi kórházban látták el, de súlyos égési sérülései miatt még aznap éjszaka Győrbe szállították.