A hazai fogyasztáson nem látszott meg a Föld órája

2011.03.27. 13:08

A Mavir adatai szerint a hazai villamosenergia-fogyasztásban nem volt észrevehető a szombati Föld órája akció, a nap tendenciájához képest nem volt lényeges eltérés.

Több rekord megdőlt

A Föld Órája hivatalos, angol nyelvű honlapján még nincsenek pontos adatok arról, hányan vettek részt a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet szombati akciójában, de az már biztos, hogy néhány rekord megdőlt. Az earthhour.org oldal összefoglalója szerint a 2007-ben, Sydney-ből indult kezdeményezéshez a tavalyi 128-hoz képest idén már 134 ország csatlakozott. Több ország is túlszárnyalta saját teljesítményét. Brazíliában a tavalyi 98 után idén már 124 városban kapcsolták le a fényeket egy órára este fél 9-kor. Kanada ugyancsak megdöntötte saját rekordját: míg 2010-ben 304, idén már 422 települése vett részt a megmozduláson.

Világszerte számos nevezetesség fényeit kapcsolták le a Föld órája akcióban. A kezdeményezéssel a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra hívják fel a figyelmet. A nevezetességek közül először a sydney-i operaház fényei hunytak ki, majd - az időeltolódás miatt értelemszerűen később - sorra kikapcsolták például a 2008-as olimpia jelképének számító pekingi Madárfészek-stadion, a London Eye óriáskerék, a New York-i Times Square és a riói Megváltó Jézus szobrának díszkivilágítását is.

Párizsban lekapcsolták az Eiffel-torony, a Notre Dame, a városháza, számos színház és operaház, valamint hidak, szökőkutak és nyilvános terek megvilágítását. Minden városban pontban este fél kilenckor aludtak ki a fények, sok helyen a reflektorokat és a fényreklámokat is leoltották. A CNN amerikai hírtelevízió szintén beszámolt a Föld Órájáról, és a csatorna honlapjára már feltettek egy "előtte-utána" sorozatot néhány ismert épületről. Az összeállításban Berlin, Athén, Róma, Peking, Sydney és Tajpej mellett a budapesti Lánchíd fotója is szerepel.