Porvihart hozott az erős szél

2011.04.09. 08:43 Módosítva: 2011.04.09. 13:51

Az erős északnyugati szelet a középső területeken és a Dunántúlon viharos széllökések kísérhetik szombaton, csak estére gyengül a szél erőssége, írja az Időkép. A szél több útszakaszon is komoly problémákat okozott, az 1-es főúton helyenként 5-10 centiméter vastagon rakódott a por az úttestre Bicskénél.

Porban Bicske kertvárosi része és az 1es főút, délelőtt 10 körül (fotó: olvasónk Ivanics Imre)

Eső nem kíséri az erős szelet, csak északkeleten fordulhat elő egy-egy futó zápor, egyébként sok napsütésre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Ha kisebb intenzitással is, de vasárnap is folytatódik a szeles időjárás, északon még erős lökések várhatók. Vasárnap és hétfőn éjjel a szélvédett völgyekben talajmenti fagy is kialakulhat.

Teljes útzár van az 1-es számú főúton, Bicske és Herceghalom között, mert a szél nagy mennyiségű port fújt az útra, mondta Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A rendőrség a balesetveszély miatt zárta le a főutat a 24-es és a 27-es kilométer között.

A pályazár a takarítás végéig lesz érvényben, mivel kerülni csak az autópályán lehet, matrica nélkül használható az M1-es az érintett szakaszon a pályazár feloldásáig. Teljes útzár van a 8108-as számú út Etyek és 1-es főút közötti szakaszán is.

Az Útinform tájékoztatása szerint a homok- és porvihar miatt 50 méter alatti a látótávolság a 83-as főút 40-41-es kilométerénél, Gyarmat és Takácsi között. Kétszáz méter alá csökkent a látótávolság az M6-os autópályán is, a 35-36-os kilométernél.

Pénteken délután tömegkarambolt okozott egy homokvihar a németországi Rostock közelében, legalább nyolc ember életét vesztette, százan megsebesültek.