Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Erdőtűz Gyenesdiás határában

2011.04.10. 16:04 Módosítva: 2011.04.10. 20:19
Kora estére sikerült a tűzoltóknak és a közreműködő több száz önkéntesnek körülhatárolnia a Zala megyei Gyenesdiáson mintegy egy négyzetkilométeren pusztító, lakóházaktól néhány száz méterre lángoló erdőtüzet; az oltás során egy tűzoltó megsérült, épületek nem kerültek veszélybe.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a helyszínen arról számolt be, hogy a tűz valószínűleg már nem terjed tovább, de vannak még égő területek, ezek felszámolása folyik a rendkívül nehezen megközelíthető területen.

Közvetlenül lakóházakat nem veszélyeztettek a lángok, biztonsági intézkedésként Vonyarcvashegyen egy olyan nádfedeles házat igyekeztek megvédeni, amelynek az udvarán gáztartály is áll, de szerencsére odáig nem terjedt tovább a tűz.

A Keszthelyi-hegységben lángra kapott erdőhöz Zala, Somogy és Veszprém megyéből összesen 17 gépjárművel 65 tűzoltó vonult ki kiemelt, ötös fokozatú riasztással. Rajtuk kívül vonyarcvashegyi önkéntes tűzoltók, erdészeti szakemberek, polgárőrök, a különleges mentők és önkéntesek sokasága indult segíteni az oltáshoz, összesen több száz ember, fiatalok, idősek és nők egyaránt.

Wéber Antal elmondta: egy kollégájuk az oltás közben elájult, de nem szenvedett égési sérülést, egyelőre vizsgálják, hogy mi történhetett vele. A helyszínre irányított helikopternek végül nem kellett közreműködnie, az ájult tűzoltót mentőautóval szállították a keszthelyi kórházba.

Ön is látta?
 

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta: a környező települések polgármesterei önkénteseket és a lakosságot riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérték. A vonyarcvashegyi Mély utcánál gyülekeztek az emberek, a tűzoltók szerszámot, lapátokat osztottak, nagyon sokan saját eszközeiket hozták, hogy segíteni tudjanak.

Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában pusztított, a helyszínen rendkívül erős volt a füst, szállt a pernye. Fák kivágását és a terep megtisztítását követően több erdő melletti utcából tudták az oltást megkezdeni a tűzoltók, akik a fecskendőket az önkéntesek segítségével vitték be a tűzfészekhez.

A tűz keletkezésének okát még vizsgálják, feltételezések szerint egyelőre ismeretlen eredetű avartűzből indulhatott el a nagyobb baj. Az erős szélben nagyon gyorsan terjedtek a lángok, több helyen meggyulladt az aljnövényzet, égtek a bokrok és a fenyves fáinak koronái is lángra kaptak.

Úgy tudni, nem állami tulajdonú, hanem közbirtokosok kezében lévő magánerdőben keletkezett a tűz.

A 71-es főút településen átvezető szakaszán a rendőrök a hegyre vezető utakat lezárták, a főúton pedig folyamatosan irányították a forgalmat, hogy a tűzoltóknak helyet tudjanak biztosítani. A Veszprém és Somogy megyei egységek jó részét este fél hét körül vissza is irányították szolgálati helyükre, a közút forgalma pedig újból helyreállt.

A Balaton nyugati medencéjének térségében több tíz kilométeres távolságból is látni lehetett a Keszthelyi-hegységben tomboló tűz okozta füstöt és lángot. A korábban kilométerekről látható füst- és lángtenger mostanra teljesen megszűnt, a tobozokból és tűlevelekből álló aljnövényzet azonban még izzik, a széllel újra lángra kaphat.