Letöltendőt kapott hulladéklerakásért

2011.07.08. 15:31

Jogerősen nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Zala Megyei Bíróság a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt pénteken egy férfit, aki építési törmeléket és veszélyes hulladékokat helyezett el Zalaegerszeg külterületén.

A vádirat szerint a büntetett előéletű férfi 2009 februárjában a bontási munkák során keletkezett tehergépkocsinyi rakományt - építési törmeléket, beton- és csempedarabokat, hullámpala-törmeléket, bontott műanyag- és színesfém-hulladékot - egy külterületi ingatlanon helyezett el. A rakományban az építési törmelék és a háztartási hulladék mellett bőven voltak veszélyes hulladéknak minősülő, szennyezett anyagok is, például autóbontásból származó alkatrészek, üzemanyag-, olaj- és fékfolyadék-tartályok, fertőtlenítőszeres flakonok.

A vádlottal szemben 2009 júliusában újabb rendőri eljárás indult, mert az ingatlanján "lomizásból" származó, hulladéknak minősülő tárgyakat tárolt. A férfi a felhalmozott tárgyak eladható részét továbbértékesítette, a többi hulladékot - bár ilyen engedéllyel nem rendelkezett - az udvarán tárolta. A raktározott anyagok nagy része - fénycsövek, elektromos berendezések távirányítói, toxikus nehézfémet is tartalmazó elektronikus alkatrészek - veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyek alkalmasak a környezet, a föld és a felszín alatti víz szennyezésére.

A megyei bíróság - helybenhagyva a Zalaegerszegi Városi Bíróság 2011 februárjában hozott ítéletét - a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a férfit, és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.