Erdőtűz pusztít a horvát tengerparton

2011.07.14. 21:40 Módosítva: 2011.07.14. 21:41

Erdőtűz pusztít a horvátországi Brac szigetén, ahol repülőgépekkel is próbálják megfékezni a lángokat - közölte csütörtökön honlapján a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS). A péntekre virradó éjszaka az MTI szerint már 200 turistát és 30 helybéli lakost is ki kellett telepíteni a szigetről, a horvát vecernji.hr szerint viszont csak 65 lakost és turistát telepítettek ki, közülük 35 főt a milnai Lučic hotelban szállásoltak el, harmincat pedig Supetarban - ez utóbbiakat a vizirendőrség hajóival szállították el.

forrás: 24sata
forrás: 24sata

Nincsenek magyarok a turisták közt

Nincsenek magyarok az eddig kitelepített turisták közt a horvátországi Brac szigetén, mondta Szlanyinka Anna, Splitben dolgozó magyar konzul. Szlayinka szerint a környéken nyaraló magyarok közül senki nem jelentkezett, hogy bajban lenne és a kitelepítések is inkább biztonsági okból történtek. Eddig csak Magyarországról keresték turisták, hogy elindulhatnak-e tervezett nyaralásuk helyszínére.

A tűz a Pustinje Blace település közelében lévő fenyőerdőben, csütörtök délután keletkezett. Az erős szél miatt is terjedő lángokat 150 tűzoltó 37 járművel, tíz repülőgéppel, két helikopterrel és egy tűzoltó hajóval próbálja eloltani. A helyi tűzoltókon kívül pedig Splitből és Zárából (Zadar) is érkeztek segítők, Dubrovnikból pedig még az éjszaka útnak indult 25 tűzoltó 7 járművel.

Olvasónk, Novák Kati képe
Olvasónk, Novák Kati képe

A konzul elmondta: az erdőtűz miatt Splitben is nagy a füst már csütörtök délután óta. Szürkeség uralja az eget, és pernye is hullott, de ez nem jelenti azt, hogy mindez jelentősen zavarná a nyaralókat.

Az éjszaka a tűzoltók minden erőt a három legveszélyeztetettebb településre - Milna, Bobovišća és Ložišća - irányítottak, hogy megvédjék a lakosokat és értékeiket. A lángok 2500 hektáros, erdős, füves-cserjés és mezőgazdasági területen pusztítanak.


View Brač szigete in a larger map

Supetar közelében a reggeli órákban kisebb területen újabb tűz is keletkezett, de ezt gyorsan sikerült lokalizálni és eloltani. A szigeten még tomboló lángok miatt utakat is le kellett zárni. Sem turisták, sem helyi lakosok, sem pedig az oltást végző tűzoltók nem sérültek meg.