Citromsárga riasztás a Dél-Dunántúlra

2011.08.04. 17:17

Az OMSZ csütörtök délután adta ki a riasztást, a honlapján olvasható tájékoztatás szerint csütörtökön a térség déli megyéiben 25-30 milliméternyi csapadék eshet, főként Somogy és Baranya megyében.

A légörvény lassan délkelet felé helyeződik át és tovább gyengül, így az éjszaka második felére a Dunántúl déli felén is fokozatosan megszűnik a csapadék.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében rövid megszakításokkal késő délutánig hullott további 20-40 milliméter eső. Komárom-Esztergom és Zala megye nagy részén is 20 milliméter körüli újabb csapadékra származott a folyamatos esőzésből.

Negyven esethez riasztották a tűzoltókat Baranyában a csütörtök délutáni felhőszakadás miatt; az egyik településen homokzsákokkal kellett védekezni.

Ugyanitt két helyen utat zártak le: a Vókány felé vezető 5711-es számú útszakaszt, mert a siklósi szőlőhegyről nagy mennyiségű hordalékot mosott az eső az úttestre, és az 5701-es út Pócsa község belterületén található szakaszt. A Mohács-Villány vasútvonalon a heves esőzést követően két szakaszon vízátfolyást észleltek, ezért a két állomás között autóbuszok szállítják az utasokat.

Pénteken veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, áll a közleményben. Hajnalra sűrű ködfoltok képződhetnek, nagyobb eséllyel a Dunántúlon. Délután a nyugati, északnyugati megyékben egy-egy gyenge zivatar nem zárható ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-30 Celsius-fok lesz.

A hétvégén várhatóan sok lesz a napsütés, de elszórtan zápor, zivatar akkor is előfordulhat.