Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Diagon-ügy: több mint 3 milliárd forintot fizethetnek a vádlottak

2011.10.10. 10:45

Az ipari kémkedés miatt indult Diagon-ügy vádlottjait 1 és 2 év közötti szabadságvesztéssel sújtotta, és összesen 3 milliárd 269 millió forint megfizetésére kötelezte hétfőn kihirdetett ítéletében az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság.

Harmath Sándor elsőrendű (b), Torma Lajos másodrendű (b2) és Pallai Zsolt harmadrendű (b3) vádlott az ítélethirdetésre várnak
Harmath Sándor elsőrendű (b), Torma Lajos másodrendű (b2) és Pallai Zsolt harmadrendű (b3) vádlott az ítélethirdetésre várnak
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ügyészség szerint a Diagon Kft. két egykori vezető beosztású munkatársa az orvosi diagnosztikumokat gyártó és forgalmazó cég több mint tizenegyezer szabadalmaztatott, ipari titkokkal, technológiákkal kapcsolatos adatát mentette le, majd egy konkurens céghez, a Diachem Kft.-hez átszerződve 2008-ban megkísérelte az orosz konkurenciának átadni.

Az elsőrendű vádlottat, H. Sándort az év májusában a Ferihegyi repülőtéren fogták el, amikor éppen Oroszországba indult volna a Diagon ipari titkaival a laptopjában.

H. Sándor és a másodrendű vádlott, T. Lajos, valamint az ügy harmadrendú vádlottja, P. Zsolt, a Diachem vezetője az eljárás során tagadta bűnösségét.