Előzetesben a csempészsegítő szabolcsi határrendészek

2011.10.28. 15:24

Előzetes letartóztatásba helyezte a Nyíregyházi Városi Bíróság azt a hat szabolcsi határrendészt, aki a gyanú szerint cigarettacsempészettel foglalkozó bűnszervezetet segített - tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnökhelyettese, szóvivője pénteken az MTI-t. A végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így az nem jogerős.

A határozat indokolása szerint a határrendészek 2009 májusától 2010 novemberéig támogatták a Képíró Imre és társai által létrehozott cigarettacsempész bűnszervezet tevékenységét. A társaság huszonöt tagjával szemben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon büntetőeljárás van folyamatban legalább 368 millió forint értékű ukrán cigaretta Magyarországra behozatala miatt - ismertette Nyakó Zsuzsanna.

Tájékoztatása szerint B. Zoltán és társai a csempészek vezetőivel történt megegyezés alapján a cigaretták
behozatalának útvonalán és idején nem járőröztek szolgálati területükön. Ha más határrendészek "mozgására" lehetett számítani, akkor a Méhtelek és Garbolc közötti útszakaszon igazoltattak.

A gyanúsítottak egy mikrobusznyi cigaretta "bejuttatásáért" alkalmanként 300 ezer forintot, a bűnszervezet vezetőitől orgazdánként "segítő tevékenységükért" pedig 500-600 ezer forintot kaptak - tette hozzá a szóvivő.

A határrendészek megalapozottan gyanúsíthatók hivatalos személy által fontosabb ügyekben, kötelességszegéssel, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűnszervezetben történt elkövetésével és különösen nagy értékű jövedéki termékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett jövedéki orgazdaság bűnszervezetben történt elkövetésével, mint bűnsegédek - közölte a megyei bíróság szóvivője.

Nyakó Zsuzsanna megjegyezte: amennyiben a bűnszervezeti elkövetés megállapítható, úgy az előbbi bűntett 5-től 20 évig, míg az utóbbi 2-től 16 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.