Tizennégyen haltak meg az M43-ason

2011.10.31. 00:50 Módosítva: 2011.10.31. 12:20

Egy Bukarest melletti kis faluból származik a hétfő hajnalra virradóan az M43-as sztrádán történt baleset mind a 14 áldozata, azonosításukban már román rendőrök is résztvesznek.

A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt indított büntetőeljárást.

A helyszínelés elsődleges adatai szerint egy faanyagot szállító, Szeged irányába tartó román kamion egy enyhe balra ívelő kanyar után - egyelőre ismeretlen okból - átszakította a szalagkorlátot, oldalára borult, és a szembe lévő pályatesten frontálisan összeütközött egy Makó felé tartó szintén román kisbusszal.

Mindkét jármű lesodródott az útról, és felborult. A nyerges vontató és a tizenöt személyes busz az autópálya töltése mellett állt meg, a teherautó vontatmánya pedig oldalára fordulva a töltésen feküdt. A busz a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

A kisbuszban utazók közül tizennégyen meghaltak, olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy nem volt esélyük a túlélésre, köztük három gyermek és négy nő volt. Egy utas túlélte a balesetet, életveszélyes sérüléseket szenvedett, az állapota kritikus.

Az egy utason kívül a kamion sofőrje maradt életben, súlyos sérülésekkel a mentők őt is a szegedi traumatológiai klinikára szállították.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának információi szerint az Arges megyei mikrobusz Valenciaból Bukarestbe tartott, a kamion pedig az esti órákban Aradról indult, és Németország lett volna az úti cél.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók: három gépjárművel, egy műszaki mentő egységgel és egy műszaki mentő konténerrel. A sérülteket és a holtesteket két óra alatt tudták kiszabadítani a roncsból. Az összeroncsolódott buszt daruval emelték vissza az autópályára.

Az autópálya érintett szakaszát a rendőrség lezárta, így több kilométeres sor torlódott fel a határ felé.

Szenti Szabolcs megyei rendőrségi szóvivő az Index megkeresésére elmondta, a műszaki mentés még a reggeli órákban is tartott, ezért délelőtt is teljes az útzárt az M43-ason, a forgalmat a régi 43-as útra terelik.

A szóvivő tájékoztatása szerint a román kamion sofőrjének állapota stabil, a kisbuszban utazó másik túlélő állapota továbbra is kritikus.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport