Elfogták a legkeresettebb brazil drogdílert

2011.11.10. 20:06

Elfogta a brazil rendőrség Rio de Janeiro legkeresettebb kábítószer-kereskedőjét: az alvilágban "Nem" néven emlegetett 35 éves Antonio Francisco Bonfim Lopest csütörtökre virradóan fogták el. A hatóságok szerint az őrizetbe vétele súlyos csapás a Latin-Amerika egyik legnagyobb nyomornegyedét ellenőrző bűnszövetkezetre nézve, és nagy siker a labdarúgó világbajnokságnak és olimpiának otthont adni készülő városnak.

A bandavezér egy autó csomagtartójában próbált társai segítségével kijutni a város legnagyobb nyomornegyedéből, a Barátok barátai nevű - Lopes vezette - drogbanda által uralt Rocinhából, amikor egy rendőrségi ellenőrző ponton a jármű átkutatásakor felfedezték.

A rendőröknek az tűnt fel, hogy a csomagtartó nagyon lesüllyedt, mintha súlyos terhet szállított volna. A jármű egyik utasa előbb Kongó tiszteletbeli konzuljának adta ki magát, és diplomáciai mentességére hivatkozva megtagadta az autó átvizsgálását, majd az utasok kétszer is megpróbálták megvesztegetni a korruptnak tartott rendőröket. Hiába: a csomagtartóból végül előkerült Lopes, aki nem tanúsított ellenállást a rendőrökkel szemben. Lopest kábítószer-csempészet, gyilkosság, emberrablás és pénzmosás miatt körözik a brazil hatóságok.

Rocinhában legalább százezer ember él, a brazil rendőrség pedig nagy erőkkel készül a nyomornegyednek a bűnözőktől történő megtisztítására, hogy Rio de Janeiro 2014-ben méltó házigazdája lehessen a labdarúgó világbajnokságnak, 2016-ban pedig a nyári olimpiai játékoknak.