Jár a jutalom az amatőr fémkeresőnek

2011.11.30. 14:30

Nem jogerősen 4,9 millió forintot ítélt meg a veszprémi postásgyilkosságnál használt fegyverek megtalálójának a nyomravezetői díjjal összefüggésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).

Ezekkel a fegyverekkel öltek a nyolc halálos áldozatot követelő 2002-ben elkövetett móri bankrablásnál, és az elkövetők DNS-maradványait is azonosították a fegyvereken, így a Mórral kapcsolatban felajánlott – és már évekkel ezelőtt kifizetett – nyomravezetői díjjal kapcsolatban is eljárások indulhatnak.

A veszprémi postásgyilkosságnál használt fegyvereket 2006 őszén a Tatabánya és Tarján közti út közelében egy rejtekhelyen találta meg, majd szolgáltatta be a rendőrségnek Szebenyi István hobbi fémkereső, aki a polgári perben eredetileg a teljes tízmilliós nyomravezetői díjat követelte, majd a per közben ezt leszállította 4,9 millióra.

A veszprémi postásgyilkosság ügyében ugyanis korábban már kifizették a tízmilliót egy névtelen tanúnak, aki a rendőrség szerint a nyomravezető. Ám a PKKB kimondta, hogy Szebenyi és az általa beszolgáltatott fegyverek nélkül nem derülhetett volna fény a veszprémi postásgyilkosságra, így részben neki is jár a kitűzött díj.