Százezer gyerekkatona három év alatt

MTI
2004.11.18. 13:55
Százezer gyereket raboltak el, kínoztak meg, erőszakoltak meg, mielőtt katonának kényszerítették őket Afrikában csak az elmúlt három évben, derül ki egy szerdán közzé tett jelentésből, amit a Koalíció a Gyermekkatonák Használatának Felszámolására. A megaláztatásaik megkönnyítették irányíthatóságukat.

Csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban harmincezer gyerekkatona harcol a hadseregben, vagy tölt be testőri szerepet egy-egy katonai vezető mellett. Az elrabolt lányokon tömeges erőszakot követnek el, majd a "bátor" katonák kapják meg őket jutalomként.

Egy gyerekkatona, akit tizenhárom éves korában Ugandában raboltak el, arról számolt be, hogy mivel négy testvérével nem harcolhatott együtt a seregben, végig kellett néznie, amint felakasztják, halálra kínozzák fiatalabb testvéreit. "A legfiatalabb testvérem kilenc éves volt."

A jelentés szerint gyerekkatonákat nem csupán egy-két országban használnak: bevetették őket Burundiban, Szudánban, Ruandában, Sri Lankán és más háborús övezetekben, sőt az amerikaiak is tartottak fogva fiatalkorúakat a Guantanamo öbölben.