Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bhopalban húsz év után is pusztít a cián

MTI
2004.11.29. 14:55
Húsz év alatt sem takarította el senki az indiai Bhopalban kiszabadult szennyezőanyagokat, amelyeknek azóta több ember esett áldozatául, mint ahányan közvetlenül a szerencsétlenség miatt haltak meg - áll az Amnesty Internatonal hétfőn kiadott jelentésében.

#alt#
Union Carbide bhopali növényvédőszer-gyártó üzeme
A világ legnagyobb emberi jogi szervezete az egyetemes ipartörténet legsúlyosabb katasztrófájának huszadik évfordulója előtt Londonban kiadott jelentésben azt írta: az amerikai Union Carbide vegyipari cég helyi üzemében történt iparigáz-szivárgás következtében eddig összesen húszezren haltak meg, és százezerre tehető a krónikus betegségekkel élők száma. A szerencsétlenség közvetlen halálos áldozatainak számát annak idején hétezerre becsülték, és a pusztításért azóta sem nem vontak senkit felelősségre. A Union Carbide bhopali növényvédőszer-gyártó üzeméből 1984. december 3-án 42 tonna, súlyosan mérgező metil-izocianát szivárgott ki.

A jelentés szerint ráadásul sem a Union Carbide, sem a Dow vegyipari csoport, amely a céget 2001-ben felvásárolta, eddig nem volt hajlandó megtisztítani a környéket a szennyezés következményeitől, és emiatt a lakosság körében továbbra is folyamatos egészségromlást okoz a szennyezett ivóvíz fogyasztása. A cég 1990-ben kifizetett ugyan Indiának 470 millió dollár kártérítést bíróságon kívüli megállapodás keretében, a túlélők azonban egy nemzedéknyi idő elteltével sem kaptak megfelelő kártérítést és orvosi ellátást. A katasztrófa egészségügyi következményeinek feltárására azóta sem végeztek beható orvosi kutatásokat, így a valós hatások a mai napig sem ismertek - áll az AI londoni jelentésében.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft