A bíróság elrendelte Bácsfi Diána elmeorvosi vizsgálatát

Index, MTI
2004.12.03. 11:02

Elrendelte a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjének, Bácsfi Diánának az elmeorvosi vizsgálatát a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken, abban a perben, amelyben Bácsfi Diánát és három társát önkényuralmi jelkép használatával vádolják. A nyilaskereszt viselése miatt perbe fogott hungarista vezető és három társa ellen még szeptemberben indult eljárás. A vád szerint a 26 éves aktivista négy rendezvényen is nyilaskeresztes, vagy ahhoz hasonló jelképet ábrázoló kitűzőt viselt.

A tárgyalást vezető dr. Nyilas Levente bíró kérdésére a vádlottak kijelentették: nem érezik magukat bűnösnek. Hangsúlyozták, hogy az általuk kitalált, nyilaskeresztre emlékeztető, de azzal nem azonos jelvényt megmozdulásaikon, a hungarizmus és a nemzeti szocializmus jelképeként viselték.

A bíróság az ügyész indítványára elrendelte az elsőrendű vádlott, Bácsfi Diána és a negyedrendű vádlott elmeorvosi vizsgálatát. Az ügyészi indítvány szerint Bácsfi Diána személyisége és megnyilvánulásai között olyan ellentét feszül, amely kétségessé teszi, hogy képes-e felmérni tettei következményét. Az ügyben várhatóan csak a következő tárgyalási napon születik meg az első fokú ítélet.