Lőszerraktár felrobbantásával fenyegetőzött a tűzszerész

MTI
2004.12.06. 11:07
Felhagyott tiltakozó akciójával és megadta magát hétfőre virradóra egy francia tűzszerész, aki egy katonai lőszerraktárban barikádozta el magát több nappal ezelőtt az észak-franciaországi Connantray-Vaurefroy-ban, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát és a raktárt - tudatta a párizsi belügyminisztérium.

A 47 éves alhadnagyot bilincsben vezette el a rendőrség, miután egy órán át tárgyaltak vele, családtagjai és ügyvédje jelenlétében. Az alhadnagyot szombaton fedezte fel egy járőr a többhektáros katonai létesítmény területén. Vélhetően még előző nap bezárkózott a raktárhelyiségbe, ahol közel hatvan tonna páncéltörő gránátot tároltak. A tűzszerész az ajtó alatt kicsúsztatott, a védelmi miniszternek címzett levélben fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy elutasították előléptetésre vonatkozó kérelmét, így a francia törvények értelmében még ebben az évben nyugdíjba kell vonulnia.

A környékbeli falvakból óvintézkedésként négyszáz embert kitelepítettek, a helyszín köré több mint másfél kilométeres körzetben biztonsági kordont vontak, a terület felett le kellett tiltani a légi forgalmat. A rendőrség és a tűzoltóság nagy erőkkel vonult fel.