Záhonynál húsz óra alatt jut át egy kamion

MTI
2004.12.19. 19:20

Az Ukrajnába tartó kamionosoknak már valamivel több mint húsz órányi várakozásra kell számítaniuk Záhonynál - tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokságának szóvivője vasárnap kora este az MTI-t. A Záhony-Csop határátkelőnél a péntek óta tartó, lassú határátkelés várakozási ideje a kezdeti 8 óráról szombatra 13 órányira nőtt, s a helyzet vasárnapra tovább romlott.

Sipos Jenő az ukrán hatóságok közlésére hivatkozva elmondta, hogy a várakozás oka az ukrán vámszervek számítógépes rendszerének meghibásodása. "A lassú határátkelés oka az is, hogy hiányoznak az import befogadó nyilatkozatok" - ismertette a további ukrán indokokat Sipos Jenő. Hozzátette, hogy a magyar hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal, akiket folyamatosan a teherforgalom gyorsabb befogadására igyekeznek bírni.

Erre rendre azt a választ kapják az ukrán féltől, hogy az elkövetkező napon, napokban várható a számítástechnikai probléma megoldása. A határ magyar oldalán már 5-7 kilométer hosszúságú sorban torlódtak fel a kamionok. Sipos Jenő elmondta, hogy a magyar Külügyminisztériumon keresztül már diplomáciai úton is igyekeznek megoldásra késztetni az ukrán felet.