Több tízmilliós bankrablás Belfastban

MTI
2004.12.21. 15:05

Jelentős mennyiségű - nem hivatalos értesülések szerint több tízmillió - font készpénzt raboltak el ismeretlen tettesek a legnagyobb észak-írországi lakossági bank, a Northern egyik belfasti fiókjából. A keddre virradóra végrehajtott, krimibe illő módon megszervezett bankrablás elkövetőinek zsákmánya a BBC meg nem erősített értesülése szerint harmincmillió font (tízmilliárd forint). A rendőrségi hírzárlat ellenére kiszivárgott hírek szerint a hajnali akció idejére a banda egyes tagjai több banki alkalmazottat a lakásukon tartottak túszként fogva, amíg a rajtaütés zajlott.

Ha a zsákmány nagyságáról szóló hírek valósak, akkor ez volt az egyik legnagyobb értékre elkövetett bankrablás Nagy-Britanniában és Észak-Írországban. A hatvanas években végrehajtott legendás angliai vonatrablás tettesei - köztük a bandavezér, Ronnie Biggs - mintegy kétmillió fontot raboltak a megállított postavonatról; ennek mai értéke húszmillió font körül lenne.

A belfasti bankrablás lehetséges tettesei között az első kommentárok megemlítik a tartományban tevékenykedő félkatonai szervezeteket.