Szabad petárdát adni, venni

Népszabadság
2004.12.28. 07:03
Keddtől december 31-ig az engedéllyel rendelkező árusok szabadon forgalmazhatják a petárdákat. Ezen idő alatt minden nagykorú magyar állampolgár szabadon vásárolhat, birtokolhat és szilveszterkor - a használati utasításban leírt biztonsági előírások maximális betartásával - használhat is petárdát és más, úgynevezett szórakoztató pirotechnikai eszközt.

A jogszabályok értelmében a petárdákhoz is mellékelni kellene a magyar nyelvű használati utasítást, ám sem a rendőrség, sem a vámőrség munkatársai nem találtak még olyan petárdaárust, aki eleget tett volna az említett rendelkezésnek.

A rendőrség 50 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal büntetheti, aki mások egészségét, testi épségét, illetve vagyontárgyait (lakását vagy autóját) veszélyeztetve használ pirotechnikai eszközöket. Azokat is megbüntetik, akik a természeti környezetet, vagy állatok életét, testi épségét kockáztatva robbantanak az esztendő utolsó napján.

Január elseje után vissza kell vinni a szilveszteri bulikon fel nem használt pirotechnikai eszközöket a kereskedőnek, aki köteles visszavásárolni. Január elsején reggel hattól a rendőrség már nemcsak azokat bírságolhatja meg, akiket robbantgatáson tetten ér, hanem azokat is, akiknél petárdát, vagy ahhoz hasonló eszközt találnak a járőrök.