Megszűnik a kékestetői meteorológia állomás

MTI
2005.01.10. 13:24
Anyagi okokból megszűnik Kékestetőn az ország egyetlen hegyvidéki meteorológiai állomása, tavasztól már csak személyzet nélküli automata műszerek gyűjtik az adatokat - mondta hétfőn az MTI-nek az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke. A hálózat szűkítését a csökkenő költségvetési támogatás és az emelkedő bérköltségek teszik szükségessé. Mersich Iván, az OMSZ elnöke hangsúlyozta, az 50-es évek eleje óta működő kékestetői állomás megszüntetése szakmai szempontból komoly veszteséget jelent. Ez az egyetlen obszervatórium, ahol az ember által keltett környezeti hatásoktól mentesen vizsgálhatók a meteorológiai folyamatok. Sok, például a klímaváltozás szempontjából fontos jelenséget pedig csak emberi közreműködéssel lehet tanulmányozni, automata műszerekkel nem - magyarázta a szakember.

Az OMSZ ez év tavaszától már csupán nyolc állomást hagy meg Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pakson, Pécsett, Siófokon és Szegeden.

Az OMSZ költségvetésének fele saját piaci bevételeiből, fele pedig állami támogatásból származik. Az előbbi forrás stagnál, az utóbbi pedig a 2004-es 1.28 milliárd forintról 1.24 milliárd forintra csökkent 2005-ben. Mersich elmondta a helyzetet nehezíti, hogy nincs fedezet a 6 százalékos fizetésemelésre és a 13. havi bérre.