Sárlavina sodort el egy kisvárost Kaliforniában

MTI
2005.01.11. 08:30
Hatalmas sárfolyam zúdult le hétfőn Dél-Kaliforniában egy part menti kis településre. A Los Angelestől 113 kilométerre északnyugatra fekvő La Conchita házaira a napok óta tartó esőzések követeztében egy egész domboldal csúszott rá.

A kisváros húsz házából tizenötöt pusztított el a földcsuszamlás. Több ház egymásra torlódott, majd tíz méter magas sár, és kőtörmelék temette be őket. A hatóságok attól tartanak, hogy ismét megindulhat a 150 méterrel a házak fölé magasodó hegyoldal.

Száz tűzoltót vetettek be a mentési munkálatokban. A földcsuszamlás következtében ketten életüket vesztették, 12 személy eltűnt, legalább tízen pedig megsérültek, és mintegy 200 lakost telepítettek ki a környékről.

Dél-Kaliforniát hetek óta egymást követő viharok áztatják. A péntek óta ismét szakadó eső utakat mosott el, sok helyütt bezárták az iskolákat, akadozik a vasúti közlekedés is. Az ítéletidőben legalább tízen vesztették életüket. Kalifornia hegyes vidékein rekord mennyiségű, 51 centiméternyi csapadék hullott le. Sierra Nevadában a hét végén leesett hó miatt leállt a hegyláncon át vezető közúti közlekedés, a nevadai Reno repülőtere pedig ideiglenesen nem fogad járatokat.