Hamis euróval fizettek Kalocsán

MTI
2005.01.11. 10:53
Szakértői vizsgálatok szerint nyomdai úton, síknyomtatással készült az a hamis 200 eurós, amivel decemberben fizetett egy solti lakos egy kalocsai bankfiókban - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Magyar Nemzeti Bank Jogi Főosztályának feljelentése alapján a Kalocsai Városi Rendőrkapitányság hamis pénz kiadásának megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben. Egyelőre pénzhamisítás gyanújával nem folyik eljárás, a rendőrök ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A hamis pénz kiadásának vétségét a törvény szerint az követi el, aki valódi gyanánt jogszerűen szerzett hamis pénzt forgalomba hoz. Ez a bűncselekmény abban különbözik a pénzhamisítástól, hogy az elkövető jogszerűen és jóhiszeműen jut a pénzhez és csak utóbb észleli annak hamis voltát. A bűncselekmény csak szándékosan követhető el, azaz a tettes a pénz kiadásakor már tisztában van annak hamisított voltával.

A hamis pénz kiadásának vétsége alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A pénzhamisítás bűncselekményét többek között az követi el, aki pénzt forgalomba hozatal céljából utánoz, hamis pénzt megszerez. Ez a cselekmény akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.