Elfogták Moshammer gyilkosát

MTI
2005.01.16. 13:53
A rendőrség elfogta a péntekre virradóra megölt müncheni divatcézár, Rudolph Moshammer gyilkosát - közölte vasárnap délben a nyomozói csoport vezetője. Harald Pickert elmondta, hogy egy 25 éves irakiról van szó, aki beismerte a tettet.

#alt#
A gyilkosságot Moshammer München melletti villájában veszekedés előzte meg: az iraki 2000 eurót kért szexuális szolgálataiért. "Moshammer úrnak semmi esélye nem volt", az iraki "villámgyorsan" Moshammer nyaka köré tekert egy telefonkábelt, majd erőteljesen megrántotta. A "Mózinak" becézett Moshammer holttestére pénteken délelőtt talált rá a sofőrje. Akkor úgy látszott, hogy a házból semmi sem tűnt el, de a rendőrség vasárnapi közlése szerint a 25 éves gyanúsított átkutatta Moshammer táskáját és a villában is körülnézett.

A gyilkosságot bevalló irakit szombaton éjszaka fogták el, s nem tanúsított ellenállást. A nyomozók munkáját segítette, hogy már birtokukban volt a férfi úgynevezett genetikai ujjlenyomata. A férfi nem büntetett előéletű, de tavaly egy szexuális bűncselekmény kapcsán a rendőrség látókörébe került, s akkor önként nyálpróbát adott le.

A kulcsfontosságú információ egy szemtanútól érkezett, aki péntekre virradóra látta az irakit Moshammer lakásának közelében.

A különcködéséről, de jótékonysági akcióiról is ismert Moshammer a müncheni felső tízezer népszerű alakja volt, divatüzletében, a Velencei Karneválban olyan hírességek fordultak meg, mint Arnold Schwarzenegger, a jelenlegi kaliforniai kormányzó, José Carreras spanyol sztártenor, Richard Chamberlain színész. Egyedül élt, de szerette a reflektorfényt: a halványan Salvador Dalíra hasonlító férfi szívesen fényképeztette magát Daisy nevű kutyájával együtt, öltözött barokkos ruhákba, igyekezett utánozni a bajorok XIX. századi egzaltált királyát, II. Lajost. Turbánszerű hajkoronájáról azt mondta, hogy egy amerikai hajbeültetési operációnak köszönheti, mások szerint parókát viselt.

Müncheni körökben tudott volt, hogy Moshammer vonzódik saját neméhez, még ha a 64 éves, de magát öt évvel fiatalabbnak mondó férfi ezt nem is verte nagydobra. A nyomozás éppen ezért rögtön kiterjedt a müncheni férfi prostituáltak körére. Halála előtt Moshammert olyan városrészekben látták Rolls-Royce-ával kocsikázni, például a főpályaudvar környékén, ahol prostituáltak különösen nagy számban ajánlják szolgálataikat. Moshammert többen látták egy fehér gyapjúsapkát viselő fiatalemberrel együtt.