Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Rendőrök harcolnak drogdílerek ellen egy mexikói börtönben

MTI
2005.01.28. 21:09
Ezernyi rendőr és katona foglalt el Mexikóban egy börtönt, amelyben a kábítószer-kereskedők vették át az uralmat. A nyugat-mexikói Jalisco államban lévő Puente Grande szövetségi börtönben a kábítószer-kartellek vezetőit tartják fogva. Az akciót hajnalban indították, különleges egységeket is bevetve. A börtönt lezárták az illetéktelenek elől, a bejáratokat nagy kaliberű fegyverekkel felszerelt őrök állják el.

A hatóságok véget akarnak vetni annak a gyakorlatnak, hogy a kiemelkedően veszélyes bűnözők kábítószerhez, fegyverekhez, prostituáltakhoz, tiltott műszaki cikkekhez jutnak hozzá, s néha még a gyilkosok is mozgásszabadságot élveznek. Két hete hasonló akció zajlott le két másik büntetés-végrehajtási intézetben, amire a kábítószercsempész bandák hivatalos személyek elleni támadásokkal, gyilkosságokkal válaszoltak.

A Puente Grandéban indított bevetéssel párhuzamosan az ország északi határán fekvő Nuevo Laredo városba is kivezényelték pénteken az elit csapatok ötszáz emberét egy titkos műveletre. A vidék az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-csempészet ugródeszkája, s az elmúlt év utolsó négy hónapjában megsokszorozódtak itt a bandák közötti leszámolások. A helyi amerikai konzul szerint szeptember óta legalább 26 amerikai állampolgár tűnt el a vidéken.