HIV-fertőzött a volt brit kulturális miniszter

MTI
2005.01.30. 07:36
Több mint másfél évtizede HIV-vírussal fertőzött a brit munkáspárti kormány előző kulturális minisztere - írta a The Sunday Times. Smith, aki a tizennyolc évi konzervatív kormányzás után, 1997-ben alakult előző munkáspárti kormányban állt a kulturális tárca élén, a 2001-es választások után létrejött második munkáspárti kormányból már kimaradt. 1983 óta parlamenti képviselő, és már 1984-ben, egy gyűlésen elmondott beszédében felfedte homoszexuális mivoltát.

Azt azonban még Blairnek sem árulta el miniszteri kinevezésekor, hogy már 1987 óta tudomása volt HIV-fertőzöttségéről. Ezt vasárnap megjelent nyilatkozatában azzal magyarázta: nem érezte szükségesnek, hogy a tényt - "nagyon kevés embert kivéve" - bárkivel megossza, mert állapota semmilyen mértékben nem befolyásolta munkáját.

Smith azután döntött mégis fertőzöttsége tényének feltárásáról, hogy Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök is nyilvánosan beszélt fia AIDS-betegség okozta haláláról, és a betegséggel járó társadalmi megbélyegzettség felszámolásának szükségességéről. A volt minisztert nemrégiben nevezték ki a Londoni Kulturális Bizottság elnökévé; a testület Ken Livingstone londoni főpolgármester közvetlen alárendeltségében működik.