Madárinfluenza elleni oltást fejlesztettek ki Kínában

MTI
2005.02.07. 06:27
Kínai tudósok olyan madárinfluenza elleni védőoltást fejlesztettek ki szárnyasok és emlősök számára, amely megvédi a szervezetet a halálos betegségtől és elősegíti a madárinfluenza-vírus terjedésének megakadályozását - jelentette hétfőn egy kínai lap.

A China Daily című újság beszámolója szerint az új vakcina képes elvágni a fertőzés terjedésének egyik kulcsfontosságú láncszemét. A laboratóriumi kísérletek szerint a ludak és kacsák szervezete a védőoltás beadása után három héttel már képes védekezni az - emberre is igen veszélyes - H5N1 vírusfajtával szemben. Az új vakcina legalább tíz hónapra védelmet biztosít az állatoknak a madárinfluenzával szemben, négy hónappal hosszabb időre, mint az eddig létező védőoltások.

A madárinfluenza miatt Ázsiában tavaly szárnyasok milliói pusztultak el, vagy estek kényszervágás áldozatául a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.

A H5N1 vírusfajta 45 emberéletet is követelt az elmúlt egy évben, beleértve azt a 13 személyt is, akik Vietnamban idén vesztették életüket. Az áldozatok többsége szárnyasoktól kapta el a fertőzést. A szakértők mindazonáltal tartanak attól, hogy a vírusnak esetleg olyan változata is kialakulhat, amely az emberről is könnyen tovaterjedhet, súlyos járványt idézve ezzel elő.