Továbbra is teljes a homály a horgosi mészárlás körül

MTI
2005.03.02. 11:23

Valószínűleg nem rablás, hanem leszámolás volt a célja a hattagú horgosi Szalma család kivégzésének - jelentette ki a Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes vezetője egy szerdán megjelent újságcikkben. "Azt a kijelentést megkockáztathatom, hogy a január végi gyilkosság nem rablás volt. A tetteseknek valószínűleg a hattagú Szalma család kivégzése volt a célja. A körülmények, a halottak helyzete erre utal" - nyilatkozta Petőfi Attila a Délmagyarország című napilapnak. Ugyanakkor semmi nem utal arra, hogy magyar állampolgár adott volna megbízást a horgosi Szalma család kivégzésére, vagy hogy az elkövetők magyarok lennének, tette hozzá az NNI helyettes vezetője. Semmilyen nyom, írás, egyéb feljegyzés, vallomás nem vezetett közelebb a tettesekhez, így arra sincs adat, hogy az esetleges megrendelők és a gyilkosok szerbek lennének. A napilap információi szerint kedden a magyar és szerb rendőrök bűnügyi technikusokkal együtt átkutatták Szalma Nándorék domaszéki házát is és kihallgatták szomszédjaikat. Nyomozás szempontjából használható nyomokat nem találtak.

A két ország rendőrsége az elmúlt napokban mintegy száz Magyarországon élő személyt hallgatott ki. Többségében olyan magyar és néhány olyan szerb állampolgárt, aki valamilyen formában kapcsolatban állt Szalmáékkal. Ellenőrizték telefonjaik híváslistáját, beazonosították, hogy a haláluk előtti hetekben kikkel beszéltek telefonon, hogy voltak-e ingatlanaik, cégeik, különböző érdekeltségeik, tartottak-e pénzt magyar bankokban - áll az újságcikkben.

A vajdasági Horgoson két szomszédos családi házban február 1-jén találtak rá a magyar Szalma család hat tagjának holttestére, közöttük két gyermek tetemére.