Apad a Tisza és a Hortobágy-Berettyó

MTI
2005.03.03. 15:37

A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén az elmúlt napokban csökkent a Tisza vízgyűjtőjében a hóban tárolt víz mennyiség; apad a Tisza és a Hortobágy-Berettyó - tájékoztatta az igazgatóság munkatársa az MTI-t csütörtökön.

A térségben a folyók lassan, de apadnak, ám továbbra is belvízvédelmi készültség van érvényben a Kunság és a Jászság több területén - tette hozzá Kovács Sándor. Az elmúlt napok hidegre fordult időjárása miatt újabb jegesedés és zajlás indult el a folyó Tiszaújváros alatti szakaszán: a víz felületét 10-40 százalékban borítja sodródó, 2 centiméteres vastagságú jégréteg, amely szerencsére nem veszélyezteti a védműveket és a műtárgyakat - tájékoztatott a szakember.

Kovács Sándor elmondta, hogy jelenleg 17 ezer hektárt borít belvíz Heves és Jász-Nagykun- Szolnok megyében, ahol továbbra is első- vagy másodfokú készültségben dolgoznak a szivattyúk a Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Körösök által határolt területen, Kisköre, Kunhegyes, Cibakháza, Kisújszállás, Karcag és Mezőtúr térségében.