Előzetesben a plébános gyilkosai

2005.03.11. 20:54
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a három embert, akik a gyanú szerint másfél éve részt vettek a helyi plébános meggyilkolásában Boldogkőváralján. A 2003 őszén történt bűncselekmény miatt két férfit gyanúsítottak meg nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, míg egyikük élettársa ellen csoportos rablás felbujtójaként indult eljárás.

Az eddigi adatok szerint a támadás tippadója a nő volt, aki már korábban is járt a papnál, akinek értéktelen ékszereket adott el. Ezt követően alaprajzot készített a lakásról, s az élettársával megtervezte a plébános kifosztását. A férfi egy ismerősét is beszervezte az akcióba, amire különféle betörőszerszámokat és szigetelő szalagot is, vittek magukkal, hogy ha kell, erőszakot is alkalmazhassanak. A lakásba a két férfi mászott be, majd a felriadó pap fejét teljesen körbetekerték ragasztószalaggal, az idős embernek így esélye sem maradt. Miután a férfi megfulladt, a behatolók összeszedték a lakásban talált értékeket, és az utcán, a kocsiban várkozó nővel együtt elmenekültek

Pénteken a Miskloci Városi Bíróság mindhárom gyanúsított esetében elrendelte az előzetes letartóztatást. A két férfi, amennyiben tettük bebizonyosodik, tíztől tizenöt évig terjedő, sőt akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphatnak. A harmadik gyanúsított esetében a várható büntetési tétel 5-8 év közötti szabadságvesztés lehet.