Állandó orvosi felügyelet mellett lábadozik a pápa

MTI
2005.03.15. 11:01
Karol Wojtyla 18 napos kórházi kezelés után vasárnap este hagyta el a Gemelli klinikát, ahova február 24-én került ismét kiújult influenzás tüneteivel, s még aznap este gégemetszésen esett át. Kezelőorvosaival való egyeztetése után döntött úgy, hogy a rehabilitációs időszakot, továbbá a hangképzési gyakorlatokat immár a Vatikánban folytatja, ahol a Gemelli klinikához képest nyugodtabbak és otthonosabbak körülményei.

Az ANSA olasz hírügynökség közlése szerint állandóan a pápa mellett van Rodolfo Proietti, a Gemelli katolikus kórház professzora, aki irányítja az egyházfőt kezelő szakorvosi csoportot, és Renato Buzzonetti, II. János Pál személyi orvosa is.

Vatikáni források szerint "maximálisan kímélő" életmódot kell követnie most az egyházfőnek, ami meglehetősen nehéz feladata a közelgő húsvéti ünnepekre, a nyilvános szertartásokra való tekintettel. Ez az elővigyázatosság az orvosok szerint azért szükséges, hogy meg lehessen előzni minden újabb légúti fertőzést. A kockázat nagy, hiszen idős, gyenge egészségű emberről van szó, s a beültetet kanülnél is fokozott a fertőzésveszély.

Szerdán ismét elmarad a szokásos általános pápai kihallgatás, de nem kizárt, hogy Karol Wojtyla lakosztálya ablakából üdvözli majd a Szent Péter téren összesereglő zarándokokat. Virágvasárnapi úrangyala imádságakor is valószínűleg megjelenik az apostoli palota ablakában a pápa. Márciusi programjait tekintve egyelőre csak az a biztos, hogy II. János Pál jelen lesz a húsvét vasárnapi szertartáson, ahol elhangzik húsvéti "Urbi et Orbi" üzenete. Kérdéses részvétele ugyanakkor a szokásos római keresztúti ájtatosságon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!