Rendőrök foglalták vissza a kirgiz kormányépületeket

MTI
2005.03.20. 13:01

Rendőrrohammal foglaltak vissza Kirgizisztán két városában vasárnap hajnalban önkormányzati épületeket, amelyeket a parlamenti választások végeredményét kétségbevonó tüntetők tartottak megszállva.

Az ország déli részén fekvő Os városában pénteken 200 tüntető áthatolt a rendőrkordonon és elfoglalta a területi kormányzó hivatalát. Az akcióban az épületet védelmező rendőrök közül heten megsérültek. Vasárnap hajnalban kommandósok támadtak az ellenzékiekre, s mintegy félórás ostrommal visszafoglalták az épületet. Hivatalos közlés szerint a rendőrök nem használtak fegyvert, viszont az épület megszállói benzinespalackokkal dobálták meg őket, s kettőjüket kórházba kellett szállítani.

Dzsalálábád városában mintegy 15 perces rohammal foglalták vissza a kommandósok a területi kormányzati épületet, amelyet március 4-én foglaltak el a tüntetők. A nyugat-kirgizisztáni Talaszban folytatódik a tiltakozó akció, s helyi források szerint a megszállók tárgyalásokat kezdtek a hatóságokkal. Mind Osban, mind Dzsalálábádban őrizetbe vették az épületfoglalások szervezőit, s szemtanúk szerint többjüket súlyosan bántalmazták. A két akcióban mintegy háromszáz kommandós vett részt.

A parlamenti választások első, február 27-i fordulója óta az ötmilliós közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban számos megmozduláson követelték a csalások leleplezését és az 1992 decembere óta hatalmon lévő Aszkar Akajev elnök távozását. Miután Akajev és hívei fölényes győzelmet arattak a március 13-i második fordulóban - amelyet az ellenzék szerint még az első fordulóénál is súlyosabb visszaélések jellemeztek -, a tiltakozások tovább erősödtek.