A tuberkulózis több ember életét fenyegeti, mint a HIV-vírus

MTI
2005.03.24. 22:28

Az 1990-es évek óta folyamatosan csökken a tuberkulózis (tbc) megbetegedések száma, mondta Vadász Imre, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főorvosa egy konferencián csütörtökön. A betegség területi eloszlása változó. A legtöbb beteget az északkeleti országrészben regisztrálják, ennek egyik oka, hogy ott a szomszédos országok közelsége is befolyásolja a megbetegedések számát. A másik fertőzöttebb terület a középső országrész, ezen belül is Budapest és Pest megye, közölte a főorvos.

A szakember a rizikótényezők között említette az alkoholizmust, a hajléktalanságot és azt, ha valaki egyedülálló. A hajléktalanok tbc-rizikója tizennégyszeres az átlagpopulációhoz képest. A fővárosban élő tizenöt-húszezer hajléktalan két százaléka tekinthető fertőző betegnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a tbc több ember életét fenyegeti a világon, mint a HIV-fertőzés. A kimutatás szerint 1990-ben hárommillió halálos áldozata volt a betegségnek, több, mint a századfordulón.