Újabb madárinfluenza esetek Vietnámban

MTI
2005.03.29. 07:22

Egy vietnami család öt tagjában mutatták ki a madárinfluenza vírusát - közölték kedden a haiphongi egészségügyi és járványügyi hatóságok tisztségviselői. Mindegyik fertőzött családtag szervezetét a H5N1 vírus, a madárinfluenzát okozó vírusok életveszélyes változata támadta meg. Az öttagú család - a harmincas éveikben járó szülők és három kislányuk - a múlt kedden került kórházba influenzaszerű tünetekkel.

A család baromfifarmot működtetett az ország északi részén. A hónap elején kezdtek elhullani a szárnyasok a család baromfinevelő telepén a szóban forgó betegség következtében. A helyi orvosok szerint nem zárható ki teljesen, de igen valószínűtlen, hogy emberről emberre terjedt volna át a kórokozó. Szinte bizonyosra veszik, hogy mind az öt családtag a beteg szárnyasokkal való érintkezés folytán fertőződött meg.

Egészségügyi szakemberek már hosszabb ideje figyelmeztetnek arra a veszélyre, hogy a madárinfluenza vírusának újabb és újabb mutációi alakulhatnak ki. Ezek között lehetséges olyan is, amelyik emberről emberre terjedhet, és veszedelmes járványt okozhat. Az eddigiekben azonban még egyszer sem mutatták ki egyértelműen, hogy ez a gyakran halálos kimenetelű betegség emberről emberre terjedt volna át.