Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Sikkasztás miatt vádat emeltek egy görög püspök ellen

MTI
2005.03.31. 20:33
Sikkasztás vádja miatt bíróság előtt kell felelnie a görög ortodox egyház egy püspökének - jelentette csütörtökön a NET görög állami televízió.

Panteleimon attikai metropolitát azzal vádolják, hogy 290 ezer eurót sikkasztott el egy Athén melletti kolostorban 1996-97-ben. A vádemelésről az athéni Fellebbviteli Tanács döntött. A püspököt saját egyháza már február 4-én felfüggesztette tisztségéből.

A három hónapja tartó korrupciós és szexuális botrányok alapjaiban rengetik meg a nagyhatalmú görög egyházat. Eddig két egyházi vezető kényszerült távozni posztjáról, két másik, alacsonyabb rangú pap rendőrségi őrizetben van régiséglopás miatt. Egy kolostor elöljárójának azért kellett távoznia, mert szexuális kapcsolatot létesített más férfiakkal, egy másik papot pedig gyermekek megrontásának vádja miatt függesztettek fel.

Az egyházi és állami hatóságok további tíz egyházi személyiség ügyében folytatnak vizsgálatot, köztük egy 91 éves püspök ügyében, aki meztelenül, egy fiatal nővel az ágyban volt látható az egyik athéni lapban megjelent fotókon. Március elején szerte Görögországban két éjszakai virrasztást tartottak, amelyen az egyház botrányoktól való megtisztulásáért imádkoztak a hívek.