Bűnösnek vallja magát az atlanti olimpiai robbantás elkövetője

MTI
2005.04.09. 08:48

Bűnösnek vallja magát az 1996-os atlantai olimpiai játékok alatti pokolgépes merénylet elkövetője, ezáltal elkerülheti a halálos ítéletet - közölte pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium. A 38 éves Eric Rudolph és az amerikai igazságügyi szervek vádalkuja értelmében a férfira - akit még két abortuszklinika és egy leszbikus bár elleni robbantásos merénylet elkövetésével is vádolnak - életfogytiglani börtönbüntetést kérnek majd halálbüntetés helyett - derült ki a tárca sajtóközleményéből.

A vádlott a megegyezés részeként tájékoztatta a hatóságokat arról is, hogy Észak-Carolina szövetségi államban mintegy 100 kilogramm robbanóanyagot rejtett el. A robbanószereket időközben ártalmatlanították a tűzszerészek.

A vádalkut két nappal azután jelentették be, hogy az Alabama állambeli Birminghamben megkezdték az esküdtszék tagjainak kiválasztását a helyi abortuszklinika ellen Rudolph által 1998-ban elkövetett robbantás miatt induló büntetőper lefolytatása érdekében. A Rudolph számlájára írt négy robbantásos merényletben két ember meghalt és több mint száz megsebesült.