Komoly kárt nem okozó földrengés volt Japánban

MTI
2005.04.11. 06:21

Komoly, a Richter-skála szerint 6,1 erősségű földrengés volt hétfőn Tokió környékén, de komoly károkat nem okozott. A japán fővárostól északkeletre lévő Hiba prefektúrában, 60 kilométerrel a földfelszín alatt volt a közép-európai idő szerint nem sokkal éjfél után észlelt földmozgás fészke.

A körzetben lévő, Tokiót kiszolgáló Narita repülőtér két kifutópályáját kis időre lezárták, de a szükséges ellenőrzések után rögtön meg is nyitották a forgalom előtt. Néhány nagy sebességű szuperexpressz kisebb késésbe került, mert az áramellátás kis ideig szünetelt, és több helyi vonat megállt a pályán. Komoly károkról nem érkezett hír, és szökőár-riadót sem kellett elrendelni.

A világon előforduló, a Richter-skála szerint 6-nál erősebb földrengések mintegy 20 százaléka Japánban történik. Legutóbb múlt év novemberében volt egy súlyos, mintegy 40 halálos áldozatot követelő, 6,8 erősségű földrengés az ország északi részén lévő Niigata körzetében, 1995-ben pedig több mint 6400 ember halt meg 1995-ben Kobéban egy 7,3 erősségű földmozgás következtében.