Balaton: április végén kezdődik a szúnyogirtás

MTI
2005.04.14. 15:19

Megkezdik a Balaton-parton a szúnyogirtást április végén, erre a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) 30 millió forintot biztosít - hangzott el a testület csütörtöki ülésén, Tótvázsonyban. Rosta Sándor, a BRIB elnöke elmondta: a 30 milliós támogatásukhoz ugyanennyit tesznek hozzá a tóparti önkormányzatok. Tájékoztatása szerint a két biológiai irtást májusban és júniusban négy kémiai repülőgépes permetezés követi. Az elnök kitért arra is, hogy a gyapjaslepke elleni védekezésre pedig 10 millió forintos támogatást tudnak biztosítani.

Rosta Sándor hangsúlyozta: a BRIB idén 300 millió forintos pályázati támogatási kerettel rendelkezik - a múlt évben nem állt rendelkezésre ilyen pénz. Az összegből a legtöbbet a balatoni turisztikai rendezvények támogatására fordítják, összesen 90 millió forintot. Az elnök hozzátette: marketing-feladatokra 66 millió forintot juttatnak, turisztikai termék-fejlesztésre 40 milliót adnak, s 20 milliót szánnak a balatoni rendőrkapitányságoknak is, a tóparti települések közbiztonságának javítására.

A testület döntött arról, hogy a pályázatokat április 20-ára kiírják, s június elején elbírálják. Az ülésen elhangzott: a német autóklub az idei főszezonban is közzéteszi majd a kiadványaiban és a német sajtóban a Balaton vízvizsgálati adatait. Erre a BRIB idén 4,5 millió forintot fordít. Fekete György, a BRIB alelnöke közölte: június 2-ától hetenként érkeznek menetrend szerinti repülőjáratok a sármelléki repülőtérre Münchenből és Stuttgartból. Hozzátette: a német turisztikai piacon a müncheni és stuttgarti balatoni járatokat reklámozni kellene. A testület ülésén szó volt arról is, hogy a balatoni régió április 27-én bemutatkozik Bécsben. A tópartról mintegy 12-15 utazási iroda és idegenforgalmi vállalkozás vesz részt az osztrák főváros turisztikai kiállításán.