Házkutatáson foglalták le a BKV-s takarítók fizetését

2005.04.22. 15:13
A BKV járműveit takarító közel 400 dolgozó nem kaphatta meg márciusi fizetését, mivel az őket foglalkoztató takarító cégnél nyomozók foglalták le azt. A Nemzeti Nyomozó Iroda azért tartott három helyszínen összehangolt házkutatást a vállalkozásnál, mert azt gyanították, hogy a dolgozók minimálbérre vannak bejelentve, efölötti munkabérüket pedig feketén, zsebből fizeti a cég vezetője. A gyanújuk beigazolódott, ugyanis több mint 7 millió forintot találtak névre szóló borítékokban a cég székhelyén.

A cégvezető lakásán és a könyvelő irodájában lefoglalt számítógépek tartalmának visszafejtése informatikai szakértők bevonásával jelenleg is folyik. Mivel a cégvezető minden kiadásáról és bevételéről precíz nyilvántartást vezetett, a nyomozók azt remélik, hogy nyomára akadnak annak, milyen számlákkal legalizálta a férfi a fekete pénzeket, illetve milyen támogatást nyújtott a rendszer működtetését biztosító más személyeknek. A Péterfy Sándor utcai székhelyű takarító cég egyébként a BKV járművein kívül a közlekedési cég irodáit és telephelyeit is takarítja.

Az ügy pikantériája, hogy a gyanúba keveredett cég vezetője a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség alelnöke, amely szervezet mindig is küzdött a feketén való foglalkoztatás ellen.