Az USA helyett Hondurasba sodródott a kubaiak csónakja

MTI
2005.04.23. 08:56
Huszonegy kubai, köztük hat gyermek kuporgott abban a csónakban, amely az Egyesült Államok helyett Honduras karib-tengeri partján kötött ki pénteken, ötnapi sodródás után. A nyolc férfiből, hét nőből és hat gyermekből álló csoport hétfőn hagyta el Kubát, Camagüey tartományból, és az Egyesült Államokba próbáltak átkelni, ahol rokonaik élnek. A víz azonban több száz kilométerre sodorta el őket az áhított céltól, és végül a hondurasi fővárostól 400 kilométerre északra fekvő Santa Rosa De Aguan közelében értek partot.

Az utóbbi két év alatt ötszáz kubai érkezett Hondurasba hasonló körülményük között. Bár itt is letelepedési engedélyt kapnának, többségük tovább utazik az Egyesült Államokba.

A nyomorúságos élet vagy a politikai elnyomás miatt szenvedő kubaiak százai próbálnak minden évben eljutni az Egyesült Államokba vízi úton. Az illegális menekülésnek ez a módja már nem egyszer tragédiához vezetett: a kezdetleges vízi járműveken, tájékozódó műszerek nélkül menekülők sokszor elsodródtak a Mexikói-öböl vagy az Atlanti-óceán felé, a majdnem bizonyos halálba.