Tizenhárom évet kapott első fokon a hurkos gyilkos

2005.04.26. 17:07

Tizenhárom év fegyházra ítélte első fokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a román fiatalembert, aki a vád szerint négy éve hurokkal meggyilkolt egy középkorú nőt Biriben. A 24 éves külföldit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a testület.

A brutális gyilkosság 2001. decemberében történt, a két román állampolgár még a bűntett napján elhagyta az országot. Egyikük tavaly nyáron, Nagylaknál újból megpróbált magyar területre lépni, a hatóságok ekkor fogták el. Bűntársa ellen elfogatóparancs van érvényben.

2001. december 13-án a Nyíregyházához közeli faluban holtan találtak egy 44 éves nőt. A nyomozók gyanúja rövid időn belül két román állampolgárra terelődött, akiknek egyike feketemunkásként dolgozott a sértettnél. Az áldozat egy tehetős almatermesztő család tagja volt; a bűnözők akkor csaptak le rá, amikor a család másik három tagja a fővárosba utazott almát eladni. Az egyedül lévő nőt puszta kézzel összeverték, majd kezeit és lábát hátrakötve hurkot vetettek a nyakába, így az asszony kegyetlen kínok között vesztette életét. A lakásból 1,8 millió forintot vittek el, majd néhány órán belül átlépték az országhatárt.

A vádlott a bíróság előtt tagadta a bűncselekmény elkövetését, csupán azt ismerte el, hogy a portán helyismerettel rendelkező társa magával vitte őt Biribe. Mint mondta, ott volt a gyilkosság helyszínén, ám a társa felszólítására csupán a sértett kezét fogta, mást nem csinált, és a pénzből sem kapott. Az igazságügyi orvosszakértő szerint viszont a jó fizikumú és erőnlétű sértett ilyen megkötözéséhez két ember mindenképpen kellett. Döntő bizonyíték volt az is, hogy a vádlott DNS-ét beazonosították a gyilkosság helyszínén. A bírák súlyosbító körülményként értékelték, hogy a férfi ittasan követte el a gyilkosságot. A 24 éves Maros megyei férfit ezért 13 év fegyházbüntetésre ítélték, és végleg kitiltották Magyarország területéről. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.