Már hetvennyolc áldozata van a japán vonatbalesetnek

MTI/AFP
2005.04.26. 17:28

Hetvennyolcra emelkedett kedden a nyugat-japáni Hjógo prefektúrában történt vasúti baleset halálos áldozatainak száma, és a helyi hatóságok még ezt a számot sem tekintik véglegesnek. Még további tíz-húsz ember lehet a roncsok közt.

A katasztrófa a reggeli csúcsforgalom idején történt Oszaka egyik elővárosa előtt április 25-én. A hétkocsis szerelvény öt vagonja egy kanyarban kisiklott, és a két első kocsi beleszaladt a sínek közelében lévő kilencemeletes lakóházba.

Kedd hajnalban sikerült három embert, köztük egy 19 éves diákot élve kimenteni az összeroncsolódott kocsik közül. Eddig 456 sebesültről számoltak be a mentők.

A rendőrség büntetőeljárást indított a járatot működtető JR West vasúttársaság ellen, mert a gyanú szerint az nem a tőle elvárható gondossággal járt el. Helyi sajtóhírek szerint a vonat több mint 100 kilométeres sebességgel száguldott, és ez lehetett az oka annak, hogy a vonat kisiklott a kanyarban. Hírek szerint a 23 éves mozdonyvezető - aki kevesebb mint egyéves munkatapasztalattal rendelkezett - röviddel a baleset előtt az egyik állomáson negyven méterrel túlfutott az előírt megállóhelyen, ezért vissza kellett tolatnia. Ezzel 90 másodperces késésbe került, és valószínűleg ezt szerette volna behozni a száguldással.